KARS SARIKAMIŞ İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

AFET RİSKLERİNİ AZALTMA GÜNÜ: DEPREM TATBİKATLARI

Öğrencilerimiz teorik ve pratik eğitimlerle olası bir deprem anında ilk olarak sınıflarında neler yapmaları gerektiği, sınıftan sakin bir şekilde nasıl çıkmaları gerektiğini, güvenli bölgelere ulaştıklarında nasıl hareket edeceklerini bir kez daha öğrendi. Son olarak Matematik Öğretmenimiz Seda M. Kılıç rehberliğinde 13 Ekim Dünya Doğal Afet Risklerinin Azaltılması Günü nedeniyle okulumuzda bir tatbikat gerçekleştirildi.  
AFET RİSKLERİNİ AZALTMA GÜNÜ: DEPREM TATBİKATLARI

Deprem kuşağında olan ülkemizde bu doğal afetin zararları en aza indirmek için çeşitli çalışmalar yapılırken Sarıkamış'ta okullarımızda çeşitli etkinlikler sürdürülüyor. Eğitim öğretim yılı boyunca deprem, çığ, sel gibi doğal afetler konusunda bilgiler verilirken ayrıca panolara da bu doğal afetler ile ilgili bilgilendirme afişleri asılıyor. Bunların yanı sıra olası bir afet anında neler yapılması gerektiği hem anlatılıyor hem de öğrencilerin yaparak-yaşayarak öğrenme ilkesi doğrultusunda periyodik olarak tatbikatlar gerçekleştiriliyor. Sarıkamış İlçesinde öğrencilerimiz "Afet Farkındalık Eğitmi ve Deprem Simülasyon Uygulaması Eğitimi" kapsamında gerçekleştirilen çalışmalara da katılmışlardı.

Öte yandan T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) resmi genel ağ sitesi https://www.afad.gov.tr adresinden "Deprem" ve "Alınabilecek Önlemler" konusunda çeşitli bilgileri öğrencilerimiz ve velilerimiz için derledik.

AFET TÜRLERİ
Dünya genelindeki doğal afetler ele alınınca, 31 çeşit doğal afetin 28 tanesini meteorolojik afetlerin oluşturduğu görülür. Doğal afetlerin çeşitleri ve önem sıraları ülkeden ülkeye de değişmektedir. Örneğin, Akdeniz Bölgesinde doğal afetler kuraklık, seller, orman yangınları, heyelan, dolu fırtınaları, çığlar, donlardır. Ülkemizde ise en sık görülen meteorolojik karakterli doğal afetler dolu, sel, taşkın, don, orman yangınları, kuraklık, şiddetli yağış, şiddetli rüzgâr, yıldırım, çığ, kar ve fırtınalardır. Dünya Meteoroloji Örgütüne (WMO) göre sadece 1980'li yıllarda dünyada 700,000 kişi meteorolojik afetlerden dolayı hayatını kaybetmiştir (MMO, 1999)

DOĞAL AFETLER

Yavaş gelişen doğal afetler
şiddetli soğuklar
kuraklık

kıtlık vb.

ANİ GELİŞEN DOĞAL AFETLER
deprem
seller, su taşkınları
toprak kaymaları, kaya düşmeleri
çığ
fırtınalar, hortumlar
volkanlar
yangınlar vb.

İNSAN KAYNAKLI AFETLER
1. nükleer, biyolojik, kimyasal kazalar
2. taşımacılık kazaları
3. endüstriyel kazalar
4. aşırı kalabalıktan meydana gelen kazalar
5. göçmenler ve yerlerinden edilenler vb. 

DÜNYADA GÖZLENEN AFET TÜRLERİ

Dünyada gözlenen afet türleri aşağıdaki tabloda özetlenmiştir. 

Dünyada Gözlenen Afet Türleri Tablosu

JEOLOJİK AFETLER

KLİMATİK AFETLER

BİYOLOJİK AFETLER

SOSYAL AFETLER

TEKNOLOJİK AFETLER

Deprem

Sıcak Dalgası

Erozyon

Yangınlar

Maden Kazaları

Heyelan

Soğuk Dalgası

Orman Yangınları

Savaşlar

Biyolojik, nükleer, kimyasal silahlar ve kazalar

Kaya Düşmesi

Kuraklık

Salgınlar

Terör saldırıları

Sanayi kazaları

Volkanik Patlamalar

Dolu

Böcek İstilası

Göçler

Ulaşım kazaları

Çamur Akıntıları

Hortum

 

 

 

Tsunami

Yıldırım

 

 

 

 

Kasırga

 

 

 

 

Tayfun

 

 

 

 

Sel

 

 

 

 

Siklonlar

 

 

 

 

Tornado

 

 

 

 

Tipi

 

 

 

 

Çığ

 

 

 

 

Aşırı Kar Yağışları

 

 

 

 

Asit Yağmurları

 

 

 

 

Sis

 

 

 

 

Buzlanma

 

 

 

 

Hava Kirliliği

 

 

 

 

Orman yangınları

     

 Detaylar için TIKLAYINIZ

***

DEPREM NEDİR ?
Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzeyini sarsma olayına "DEPREM" denir.

Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır.

Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının yer yuvarı içinde ne şekilde yayıldıklarını, ölçü aletleri ve yöntemlerini, kayıtların değerlendirilmesini ve deprem ile ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalına "SİSMOLOJİ" denir.

 Detaylar için TIKLAYINIZ

 

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ VE ŞİDDETİ AYNI KAVRAMLAR MIDIR?

Depremin şiddeti ve depremin büyüklüğü kavramlarını sıkça duyarız. Peki, depremin büyüklüğü ve şiddeti ne anlama gelir? Bu iki kavram arasında ne fark vardır? İşte yanıtı...
"Şili'de 7.0 şiddetinde bir deprem meydana geldi."

"Şili'de 7.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi."

Sizce yukarıdaki iki kavramdan hangisi doğru? 7.0 rakamı burada, depremde ortaya çıkan enerjinin büyüklüğünü (magnitüd) ifade ettiğinden ikinci kavramı kullanmamız gerekir.

Depremin gücü ya da "boyutu" iki yolla ölçülmektedir. Bunlardan birisi depremin "şiddeti" diğeri ise "büyüklük"lüğüdür . Bu iki kavram sıklıkla karıştırılmakta ve yanlış kullanılmaktadır.


Depremin şiddeti;
herhangi bir derinlikte olan depremin, yeryüzünde hissedildiği bir noktadaki etkisinin ölçüsü olarak tanımlanmaktadır. Diğer bir deyişle depremin şiddeti, onun yapılar, doğa ve insanlar üzerindeki etkilerinin bir ölçüsüdür. Bu etki, depremin büyüklüğü, odak derinliği, uzaklığı, yapıların depreme karşı gösterdiği dayanıklılık dahi değişik olabilmektedir. Şiddet depremin kaynağındaki büyüklüğü hakkında doğru bilgi vermemekle beraber, deprem dolayısıyla oluşan hasarı yukarıda belirtilen etkenlere bağlı olarak yansıtır.

Depremin şiddeti, depremlerin gözlenen etkileri sonucunda uzun yılların vermiş olduğu deneyimlere dayanılarak hazırlanmış olan "Şiddet Cetvelleri"ne göre değerlendirilmektedir. Diğer bir deyişle "Deprem Şiddet Cetvelleri" depremin etkisinde kalan canlı ve cansız her şeyin depreme gösterdiği tepkiyi değerlendirmektedir. Önceden hazırlanmış olan bu cetveller, her şiddet derecesindeki depremlerin insanlar, yapılar ve arazi üzerinde meydana getireceği etkileri belirlemektedir.

Bir deprem oluştuğunda, bu depremin herhangi bir noktadaki şiddetini belirlemek için, o bölgede meydana gelen etkiler gözlenir. Bu izlenimler, Şiddet Cetvelinde hangi şiddet derecesi tanımına uygunsa, depremin şiddeti, o şiddet derecesi olarak değerlendirilir. Örneğin; depremin neden olduğu etkiler, şiddet cetvelinde VIII şiddet olarak tanımlanan bulguları içeriyorsa, o deprem VIII şiddetinde bir deprem olarak tariflenir. Deprem Şiddet Cetvellerinde, şiddetler Romen rakamıyla gösterilmektedir. Bugün kullanılan başlıca şiddet cetvelleri değiştirilmiştir. Bunlar, "Mercalli Cetveli (MM)" ve "Medvedev-Sponheur-Karnik (MSK)" şiddet cetvelidir. Her iki cetvelde de XII şiddet derecesini kapsamaktadır. Bu cetvellere göre, şiddeti V ve daha küçük olan depremler genellikle yapılarda hasar meydana getirmezler ve insanların depremi hissetme şekillerine göre değerlendirilirler. VI-XII arasındaki şiddetler ise, depremlerin yapılarda meydana getirdiği hasar ve arazide oluşturduğu kırılma, yarılma, heyelan gibi bulgulara dayanılarak değerlendirilmektedir.

Depremin büyüklüğü; deprem sırasında açığa çıkan enerjinin bir ölçüsü olarak tanımlanmaktadır. Enerjinin doğrudan doğruya ölçülmesi olanağı olmadığından, Amerika Birleşik Devletlerinden Prof. C. Richter tarafından 1930 yıllarında bulunan bir yöntemle depremlerin aletsel bir ölçüsü olan "Magnitüd" tanımlanmıştır. Bugüne dek olan depremler istatistik olarak incelendiğinde kaydedilen en büyük magnitüd değerinin 8.9 olduğu görülmektedir. (31 Ocak 1906 Colombiya-Ekvator ve 2 Mart 1933 Sanriku-Japonya depremleri).

Detaylar için TIKLAYINIZ

***

FAY NEDİR ?

Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji biriktirir. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar. Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere FAY adı verilir. Birbirlerinin hareketini engelleyen levhalar arasında sürtünme başlar. Levhaların birbirlerine sürtünmesi sırasında, büyük kaya kütlelerinin arasında kalan "fay" adını verdiğimiz zayıf yerler zorlanırlar ve buralarda gerilme enerjisi birikir.

Zorlanma ve sürtünmenin etkisiyle kısa bir zaman içerisinde çok şiddetli bir kırılma ve hareket ortaya çıkar. Oluşan ilk harekete "deprem" (ana şok), şiddetli sarsıntının etkisiyle o bölgedeki yer kabuğunun zayıf diğer kısımlarının kırılmasına da "artçı depremler" (artçı şoklar) denir.

Detaylar için TIKLAYINIZ

***

DEPREMLER ÖNLENEMEZ, ANCAK DEPREMLERİN AFETLERE DÖNÜŞMESİ ÖNLENEBİLİR

Afetler her zaman her yerde olabilir ve afetlere müdahale etmekle yükümlü kişiler, (ki bu kişilerde afetzede olabilirler) afet sonrası ihtiyaçlarımızı çok kısa bir sürede karşılayamayabilirler. Zarar azaltma mantığı ile yaşam biçimimizi afetlere duyarlı şekilde gözden geçirmeli, çevremizi bu gözle algılamalı, güvenli yaşam bilinci / farkındalığı ve afet öncesi hazırlıklı olma eğilimi ile afetlere direncimizi artırmalıyız. Kendimize ait "afet sonrası ilk 72 saat için" bir aile afet planı yapmamız gerekir. Planımızda evimizin güvenli yerleri, afet çantamızın düzenlenmesi ve evi tahliye planımız yer almalıdır. 

Unutmayın; depremler önlenemez, ancak depremlerin afetlere dönüşmesi önlenebilir.

Detaylar için TIKLAYINIZ

***

DEPREM ÖNCESİ ÇEVRENİZİ HAZIRLAYIN

Depremler önlenemese bile, Depremlerin zararları, alınacak küçük tedbirler ile azaltılabilir. Meydana gelebilecek bir depremden zarar görmemek için öncelikle yaşam alanlarınızı sarsıntılardan etkilenmeyecek hale getirmeniz gerekmektedir. Yaşam alanlarınızda alacağınız küçük tedbirlerle hem kendinizin hem de eşyalarınızın zarar görmesini engelleyebilirsiniz.  Peki, deprem öncesi çevrenizi nasıl hazırlayacaksınız?

 

Deprem Öncesi Çevrenizi Hazırlayın

Hazırlıklara başlamak için öncelikle acil durum kiti ve aile afet planı hazırlayın.

Rafları duvara emniyetli şekilde sabitleyin.

Ağır ve büyük eşyaları alt raflara yerleştirin.

Kavanozları ve şişeleri kilidi/mandalı olan kapalı dolaplarda muhafaza edin.

Tablo ve ayna gibi eşyaları yataktan, kanepeden veya insanların oturduğu herhangi bir yerden uzaktaki duvara emniyetli şekilde sabitleyin.

Tavandaki ağır objeleri ve aydınlatma araçlarının bağlantılarını sağlamlaştırın.

Detaylar için TIKLAYINIZ

***

EVİMİZDEKİ GÜVENLİ YERLERİ ÖĞRENİN?

Depremlerde en önemli tedbirlerden biri de evlerin hangi bölümlerinin daha güvenli olduğunu bilmekten geçer. Devrilen eşyaların bulunduğu odalar, tehlike arz ederken, sarsıntı sırasında başınıza düşecek cisimlerden de kendinizi korumanız gerekmektedir. Bu nedenle evinizde güvenli yerleri önceden tespit etmeniz hayati önem taşır.

?Genellikle apartmanların dış duvarları tehlikelidir. Deprem anında buralardan uzak durmaya çalışın. Koridorlar çoğunlukla iç duvarlarla çevrelendiklerinden daha güvenlidir.
?Sarsıntı sırasında başınıza düşecek cisimlerin (duvardaki tabloların, süs eşyalarının, kitap rafları vb.) olduğu yerler,
?Devrilebilecek mobilyalar,
?Pencere kenarları, hem dış duvar olduklarından hem de camları kırılabileceğinden tehlikelidir.

Evinizdeki en güvenli yerleri ailenizle birlikte tespit edin: 
Odada
Salonda
Oturma odasında
Banyo ve tuvalette
Mutfakta

Evinizdeki elektrik sigortaları, gaz ve su vanalarının yerlerini tespit edin:
Elektrik sigortaları

Gaz vanası
Su vanası

Depremden sonra eviniz hasar gördüyse bir büyüğünüze elektrik sigortalarını, gaz ve su vanalarını kapatmasını hatırlatın, gerekirse yerlerini gösterin.

 

Detaylar için TIKLAYINIZ

 

***

 

AFETE DİRENÇLİ YAPILAŞMANIN ÖNEMİ
İçinde yaşadığımız evimiz, ders dinlediğimiz okullar, alışveriş için gittiğimiz mağaza, ya da marketler, eğlence ve kültür merkezleri ile çalıştığımız iş yerleri, bir afet durumunda uğrayabileceğimiz zararı etkileyen en önemli faktörlerden biridir. 

Ülkemizdeki yapısal risklerin önemli bölümü, inşaatlarda standartlara ve yönetmeliklere uyulmamasından kaynaklanmaktadır. Olası afetler karşısında büyük can ve mal kayıplarının önlenmesi için, güvenliği yetersiz olan binaların güçlendirilmesi, ya da yıkılıp yeniden inşa edilmesi gereklidir.

Afetlere Karşı Güvenli Bina Yapım Süreci 

Binaların afetlere karşı güvenliği, inşaatın başlamasından binanın kullanıma açılmasına kadar geçen tüm aşamaları kapsar. 

İmar Kanunu, Yapı Denetim Kanunu ve Belediyelerce uygulanmakta olan İmar Yönetmelikleri bu aşamaları belirler ve tanımlar. Oturduğumuz veya satın alınacak binaların ilgili deprem yönetmeliklerine göre yapılıp yapılmadığını sorgulamak gerekir.
 

Güvenli Malzeme ve Materyal Kavramı 

Binalar yapısal ve yapısal olmayan elemanlardan meydana gelir.
 

Yapısal Elemanlar: 

1- Binayı taşıyan kolonlar, 

2- Kirişler, 

3- Perde duvarlar (Düşey olarak), 

4- Döşeme ve çatı, 

5- Temel (yatay olarak) ve bağlantı yerleri (Kolon-Kiriş bağlantıları, Kiriş-Kiriş bağlantıları

Yapısal Olmayan Elemanlar: 

1- Dolgu duvarlar, 

2- Bölme duvarlar, 

3- Pencereler (Düşey olarak), 

4- Asma tavanlar (Yatay olarak), 

5- Her türlü mobilya, beyaz eşya, elektrik aksamları, 

6- Kolon veya kirişlerin yapısal olmayan dolgu duvarlar ile bağlantıları.

Ev Kiralarken ya da Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? 

?Mimarlar ve inşaat mühendisleri tarafından tasarlanmış, yasa ve yönetmeliklere uygun şekilde  inşa edilmiş olmasına, 

?İnşaatın usta işçiler tarafından yapılmış olmasına, 

?Ruhsatının ve iskânının olmasına, 

?Proje amacına uygun olarak kullanılmasına ve yapılmış olan değişiklikler için tadilat ruhsatının bulunmasına dikkat etmeliyiz.

Detaylar için TIKLAYINIZ

*** 

AFET VE ACİL DURUM ÇANTASI NASIL HAZIRLANMALI 

Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir Afet ve Acil Durum Çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir. 

Afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin bulunduğu bir Afet ve Acil Durum Çantanızın hazır ve ulaşılabilecek bir yerde olması önemlidir. Çanta, sorumlu olduğunuz kişi/kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermelidir.

Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız varsa bunları kendiniz giderebilirsiniz. Bu tip durumlar için afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanızı kolay ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir. Afet ve Acil Durum Çantası sadece evinizde, iş yerinizde değil okulunuzda, sınıfınızda da olmalıdır.

Bunun için öğretmeninizle birlikte ihtiyacınız olabilecek şeyleri belirleyip, çantanızı sınıfınızda öğretmeninizin kolay ulaşabileceği bir yerde saklamalısınız. Engelli bireylerin özel ihtiyaçlarıyla alakalı çantanızın içine eklemeniz gerekenleri de unutmamalısınız. İçinde bulunan yiyecek ve içecekleri düzenli olarak kontrol edip, bozulmadan nasıl saklamanız gerektiğini büyüklerinizden öğrenmelisiniz.

Afet ve Acil Durum Çantasının İçerisinde Neler Olmalı? 

Gıda 

Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin?pekmez, meyve suyu, vb.). 

Önemli belge fotokopileri 

?Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.) 

?Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri 

?Zorunlu Deprem Poliçesi 

?Diplomalar 

?Pasaport, banka cüzdanı vb. 

?Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)

Giyecekler 

?İç çamaşırı

?Çorap 

?Yağmurluk 

?İklime uygun giysiler
 

Su 

Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.

Hijyen malzemeler

?Sabun ve Dezenfektanlar 

?Diş fırçası ve macunu 

?Islak mendil 

?Tuvalet kâğıdı 

?Hijyenik ped
 

Diğer malzemeler

?İlk yardım çantası 

?Uyku tulumu veya battaniye 

?Çakı, düdük, küçük makas 

?Kâğıt, kalem 

?Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)

 

Detaylar için TIKLAYINIZ

*** 

DEPREM ÖNCESİ, ANI VE SONRASI ÖNLEMİNİ AL, GÜVENDE KAL
Depremler, önlem alınmadığı zaman daha çok can ve mal kayıplarının oluşmasına neden oluyor. Peki, deprem öncesi, anı ve sonrası hangi önlemleri almanız gerektiğini biliyor musunuz?
 

Deprem öncesi; 

Hasarlı elektrik kablolarını ve gaz sızıntısı yapabilecek tesisat bağlantılarını onarın. Bunlar potansiyel yangın kaynaklarıdır. Bu konuda profesyonel yardım alın; elektrik ve gaz tesisatları üzerinde kendi başınıza işlem yapmayın. 

Su ve gaz kaçaklarını önlemek için esnek tesisat malzemeleri kullandırın. Esnek malzemeler kırılmalara karşı daha dayanıklıdırlar. 

Su ısıtıcınızı (kombi/termosifon/şofben), buzdolabınızı, fırın ve gaz tertibatını uygun malzemelerle duvara ve/veya yere sabitleyin. 

Otkıran, böcekkıran ve yanıcı/parlayıcı malzemeleri kilidi olan kapalı dolaplarda ve alt raflarda muhafaza edin. 

Ailenizle, deprem anındaki mevcut riskleri daha da büyütecek yanlış hareketleri yapmamak için Çök-Kapan-Tutun hareketinin tatbikatını yapın. 

Deprem öncesi, olası can ve mal kayıplarını önlemek için binanızın tasarımını değiştirmeyin. Yük taşıyan kolonların ve duvarların yıkılması binanızı güvensiz hale getirir.
 

Deprem anında; 

Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun. 

Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın. Sarsıntı sırasında binayı terk etmeye çalışmayın. 

Bina dışında açık alandaysanız; Enerji hatlarından, diğer binalardan, direklerden, ağaçlardan ve duvar diplerinden uzaklaşın. 

Karayolunda seyir halindeyken sarsıntı olursa ve bulunduğunuz yer güvenli ise (bina, ağaç, direkler yanında, üstgeçit altlarında durmaktan sakınarak) yolu kapatmadan, sağa yanaşıp durmalısınız.

Deprem sonrası; 
Sarsıntı durduğunda, etrafınıza bakarak çevreniz ve kendi emniyetinizden emin olduktan sonra binayı terk edin. 
Eğer gaz kokusu alırsanız, gaz vanasını kapatın, camları ve kapıları açın, hemen binayı terk edin.
Sarsıntı bittikten sonra afet ve acil durum çantanızı yanınıza alarak toplanma bölgesine gidin.
Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatın; soba ve ısıtıcıları söndürün.
Deniz kenarındaysanız tsunami tehlikesine karşı sahilden uzaklaşıp mümkün olduğunca yüksek yerlere çıkın.

Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri size ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayabileceğiniz bir afet ve acil durum çantası hazırlayın. Deprem sonrası yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı, engelli ve hamilelere destek olmaya çalışın.

Detaylar için TIKLAYINIZ

*** 

DEPREM ANINDA NELER YAPMALISINIZ?
Depremlerde can ve mal kayıplarının artmasının en önemli nedenlerinden biri de sarsıntı sırasında kişilerin kendilerini nasıl koruyacaklarını ve ne yapmaları gerektiğini bilmemeleridir. Peki, deprem anında ne yapmanız gerekiyor? İşte yanıtı...
 

Bina içindeyseniz 

1.Kesinlikle panik yapmayınız. 

2.Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durunuz. 

3.Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize hayat üçgeni oluşturun. Başınızı iki elinizin arasına alarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile koruyun. Sarsıntı geçene dek bekleyin. Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, baş ve enseyi koruyacak şekilde KAPAN, düşmemek için sabit bir yere TUTUN hareketini yapın. Deprem sırasında sarsıntı durana kadar olduğunuz yerde kalın. 

4.Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun. 

5.Sarsıntı başladığında yataktaysanız orada kalın. Üzerinize düşecek ağır bir eşya yoksa bir yastıkla başınızı koruyun; varsa en yakındaki güvenli alana geçin. 

6.Size yakın çok sağlam ve yüke dayanıklı bildiğiniz bir kapı değilse, kapıyı kullanmayın. Çoğu iç mekan kapısı basitçe inşa edilmiştir ve sizi korumaktan uzaktır.

7.Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın. Sarsıntı bitene kadar içeride kalın, ancak sarsıntı bitince dışarı çıkmak güvenlidir. Sarsıntı sırasında binayı terk etmeye çalışmayın. 

8.Araştırmalar, çoğu yaralanmanın bina içinde hareket ederken veya dışarı çıkmaya çalışırken oluştuğunu göstermektedir.

9.Balkona çıkmayın. 

10.Balkonlardan ya da pencerelerden atlamayın. 

11.Asansör kullanmayın.

12.ACİL DURUMLARI ve YANGINLARI bildirmek dışında telefonları KULLANMAYIN. Kibrit ve çakmak YAKMAYIN, elektrik düğmelerine DOKUNMAYIN. 

13.Elektriklerin kesilebileceğinin; yangın alarmlarının çalışabileceğinin ve yangın söndürme sistemlerinin devreye girebileceğinin farkında olun 

14.Tekerlekli sandalyede iseniz tekerlekleri kilitleyerek başınızı ve boynunuzu korumaya alın. 

15.Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın vb. cihazları kapatın. Dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşın. 

16.Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatın; soba ve ısıtıcıları söndürün. Diğer güvenlik önlemlerini alın; daha önceden hazırlanmış acil durum çantası ile gerekli olan eşya ve malzemeyi yanınıza alarak binayı daha önce tespit ettiğiniz yoldan derhal terk edip toplanma bölgesine gidin. 

17.Her büyük depremden sonra mutlaka artçı deprem olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girmeyin. 

18.Artçı depremler sırasında da ana depremde yapmanız gerekenleri yapın.
 

Bina dışında açık alandaysanız 

1.Dışarıda kalın. 

2.Enerji hatlarından, diğer binalardan, direklerden, ağaçlardan ve duvar diplerinden uzaklaşın. 

3.Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı hazırlıklı olun. 

4.Deniz kıyısından uzaklaşın. 

5.Toprak kayması, taş veya kaya düşebilecek yamaç altlarında bulunmayın. Böyle bir ortamda bulunuyorsanız, en seri şekilde güvenli bir ortama geçin.

6.Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı tedbirli olun. 

7.Toprak altındaki kanalizasyon, elektrik ve gaz hatlarından gelecek tehlikelere karşı dikkatli olun. 

8.En büyük tehlike binaların dış duvarlarının yıkılmasıdır. Depremlerdeki ölümlerin önemli bir kısmını bina içinden dışarı kaçarak enkaz altında kalanlar oluşturabilmektedir. Deprem sırasındaki yer hareketi nadiren ölüme veya yaralanmaya sebep olur. Depremle ilgili çoğu ölüm çöken duvarlar, parçalanan camlar ve düşen eşyalardan kaynaklanmaktadır.
 

Araç kullanıyorsan 

1.Araç kara yolunda seyir halindeyken sarsıntı olursa ve bulunduğunuz yer güvenli ise ( bina, ağaç, direkler yanında, üst geçit altlarında durmaktan sakınarak) yolu kapatmadan, sağa yanaşıp durun. Kontak anahtarını yerinde bırakıp, pencereler kapalı olarak araç içerisinde kalın. 

2.Sarsıntının geçmesini ihtiyatla bekleyin. Depremde hasar gören yol, köprü ve rampaları kullanmayın. 

3.Normal trafikten, ağaçlardan, direklerden ve enerji nakil hatlarından mümkün olduğu kadar uzaklaşın. Ancak sarsıntı durduktan sonra açık alanlara gidin. 

4.Araç meskun mahallerde ise ya da güvenli bir yerde değilse aracı durdurun; kontak anahtarını üzerinde bırakarak aracı terk edin ve açık alanlara gidin. 

5.Bir tünelin içinde iseniz ve çıkışa yakın değilseniz, aracınızı durdurup aşağıya inin ve aracınızın yanına yan yatarak ayaklarınızı karnınıza çekin, ellerinizi de başınızın üstüne kavuşturun. 

6.Kapalı bir otoparkta iseniz; arabanızın dışına çıkıp yanına yatın. Üzerinize yıkılacak tavan, tünel gibi büyük kitleler aracı belki ezecek, ama yok etmeyecektir. Araç içinde olduğunuz takdirde, üzerinize düşen bir parça ile ezilmenize sebep olabilir.
 

Metroda veya diğer toplu taşıma araçlarındaysanız 

1.Gerekmedikçe, kesinlikle metro ve trenden inmeyin. Elektriğe kapılabilir veya diğer bir trenin çarpması ile zarar görebilirsiniz. 

2.Trenin içinde sıkıca tutturulmuş askı, korkuluk veya herhangi bir yere tutunun. 

3.Metro veya tren personeli tarafından verilen talimatları izleyin. 

Enkaz altında kaldıysanız
1.Kibrit ve çakmak yakmayın.
2.Hareket etmeyin ve toz kaldırmayın.
3.Ağzınızı ve burnunuzu mendil ya da kıyafetinizle kapatın.
4.Borulara ya da duvarlara vurarak yerinizi arama kurtarma ekiplerine bildirmeye çalışın ve ıslık çalın. Bağırmayı son çare olarak kullanın. Çünkü bağırmak tehlikeli boyutlarda toz yutmanıza neden olabilir.

Detaylar için TIKLAYINIZ

*** 

SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYINIZ
DEPREM BİLGİLENDİRME SERVİSİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

***

Fay hattı sorgulaması nasıl yapılır?

AFAD ve MTA tarafından oluşturulan ve sürekli güncellenen fay hattı haritasına E-Devlet üzerinden kolayca ulaşılabiliyor. İkamet ettiği semtin deprem riskini sorgulamak isteyen vatandaşların, https://tdth.afad.gov.tr adresinden TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yaparak ikamet ettikleri bölgenin koordinat ve adres bilgilerini girmeleri yeterli olacak.

GÖRSELLİ TANITIM İÇİN TIKLAYINIZ

(Kaynak: T.C. Sakarya Üniversitesi)

ACİL TOPLANMA ALANLARI:

T.C. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı işbirliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı ile Acil Toplanma Alanları sorgulanabiliyor.

Acil Toplanma Alanlarını Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ

Sarıkamış İlçesi Toplanma Alanı 1:
Kars Sarıkamış Cumhuriyet Mh. Asım Paşa Cd.

Sarıkamış İlçesi Toplanma Alanı 2:
Kars Sarıkamış Yeni Mh. Kafkas Üniversitesi ( KAÜ ) Meslek Yüksek Okulu İçi Yolu 

Sarıkamış İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 36500 Sarıkamış/KARS - 0474 413 60 05

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.