KARS SARIKAMIŞ İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

TÜRKİYE CUMHURİYETİ 100 YAŞINDA: KUTLU OLSUN

Bağımsızlık ve Kurtuluş Savaşını Cumhuriyet ile taçlandıran Türkiye 100. Doğum Gününü kutluyor.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ 100 YAŞINDA: KUTLU OLSUN

CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN...

Türk Gençliğine emanet edilen Cumhuriyet Bayramımız vesilesiyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tüm şehitlerimizi saygıyla, şükranla, özlemle anıyoruz.

29 Ekim 1923'te Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Yaş Günü kutlu olsun...

***

 T.C. MEB ATATÜRK SAYFASI:
http://www.meb.gov.tr/ataturk/

***

MEB, CUMHURİYET'İN 100. YILI ETKİNLİKLERİNİ "YÜZÜNCÜ YIL GALERİSİ"NDE YAYIMLAMAYA BAŞLADI

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Cumhuriyetin 100. yılı etkinlikleri kapsamında yapılan faaliyetleri Yüzüncü Yıl Galerisi'nde yayımlıyor.

Bakanlığın yuzuncuyilgalerisi.eba.gov.tr adlı internet sayfasında yer alan galeride, bugüne kadar yapılan sergilerin görselleri yer almaya başladı.   

Cumhuriyetin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında, Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün ortak arşivi ile İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi Salonu'nda düzenlenen 'Cumhuriyetin 100. Yılında Eğitimden İzler Sergisi'nde, geçmişten günümüze eğitim ortamları, eğitim metotları, eğitim teknolojileri, eğitim materyalleri, faaliyet ve uygulamalarını kapsayan 175 fotoğraf, ders araç gereçleri, diplomalar ve icazetnameler, Yüzüncü Yıl Galerisi adlı internet sayfasında dijital ortama taşındı.   

Ayrıca, Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı liselerde eğitim alan öğrencilerle Mesleki Eğitim Merkezleri öğrencileri arasında yapılan "Ahi Evran'dan Cumhuriyetin 100. Yılına Gelişen Meslekler" temalı resim yarışmasında il birincisi seçilen eserler de dijital galerideki yerini aldı.   

Öte yandan, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ait 100 eserin katıldığı ve Türkiye genelindeki tüm Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen "Türkiye Yüzyılı Resim Sergisi" de söz konusu internet sayfasından görülebiliyor.

(Kaynak: https://www.meb.gov.tr/meb-cumhuriyetin-100-yili-etkinliklerini-yuzuncu-yil-galerisinde-yayimlamaya-basladi/haber/31344/tr)

***

MEB'DEN CUMHURİYETİN 100. YILI FİLMİ

Millî Eğitim Bakanlığı, Cumhuriyetin 100. yılı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla kısa film hazırladı.

Filmde, ülkemizin kurtuluşunda stratejik rol oynamış olan vatan evlatları işaret edilerek, Cumhuriyetin 100. yılı vesilesiyle bugünkü öğrencilerin de tıpkı önceki akranları gibi ülkemize ve milletimize sağlayacakları katkıların ve Türkiye Yüzyılı'nın inşasında oynayacakları rolün önemi vurgulandı, 100 yıl önce kurtuluş ve kuruluş evresindeki cesaret, yetenek ve azimleriyle ön plana çıkmış vatan evlatlarının taşıdığı bilinç ve inancın, Cumhuriyetin 100. yılında "Türkiye Yüzyılı"nın emanet edileceği öğrencilerdeki devamlılığı ve yansıması sahnelendi.   

Üç öğrencinin, Millî Mücadele'ye katkı veren üç tarihsel karakterle olan benzerlikleri filmde gösterildi. Filmdeki öğrencilerin ilki, Türkiye Yüzyılı'nın inşasında vatana hizmet etme hayaliyle 14 yaşındaki Salihlili Mehmet'in gazi Mehmetçikleri savaşta hayata bağlamak için gösterdiği çabadan esinlendi. İkinci öğrenci, henüz 12 yaşında bir çocuk olan Nezahat Onbaşı'nın savaş sırasında askerÎ mesajları şifreli bir şekilde telgrafla ileterek sağladığı katkıyı örnek aldı.  Üçüncü öğrenci ise, 15 yaşındaki Gazi Cemal'in savaş anında bölükler arasındaki iletişimi sağlayarak savaşın seyrini değiştirmesindeki rolünden hareketle, "Türkiye Yüzyılı"nda cumhuriyete sağlayacağı katkıları ortaya koydu.   

Millî Eğitim Bakanlığı, hazırladığı bu filmle cumhuriyetin 100. yılını kutlarken, 100 yıl önceki nesillerin bilinç, inanç ve azminin bugünkü genç nesillere ışık tutmasıyla, gelecek "Türkiye Yüzyılı"nın da aynı değerleri taşıyan öğrencilerle inşa edileceğini vurguladı. Bu vesileyle Millî Eğitim Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Yüzyılı vizyonunda öğrencilerin, öğretmenlerin ve dolayısıyla tüm maarif camiasının belirleyici rolünün altını çizildi.   

Filmde, 100 yıllık Cumhuriyetin şanlı tarihindeki farklı iki nesilden öğrencilerin vatan ve millet için birbiriyle örtüşen hikâyelerini ünlü oyuncu Volkan Severcan seslendirdi. Severcan'ın sesine ise Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından icra edilen 100. Yıl Marşı eşlik etti.   

Kısa film için tıklayınız.

(Kaynak: https://www.meb.gov.tr/mebden-cumhuriyetin-100-yili-filmi/haber/31319/tr)

***

CUMHURİYETİN İLANI

   Mustafa Kemal Paşa, daha Erzurum Kongresi sırasında, zaferden sonra hükümet şeklinin cumhuriyet olacağını söylemişti. 23 Nisan 1920'den beri Türkiye'yi idare eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti, millî egemenlik esasına dayanıyordu. Bu, adı konulmamış bir cumhuriyet yönetimiydi. 20 Ocak 1921 tarihli anayasada "Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir." deniliyordu. Bu, yeni rejimin ilân edilmemiş bir cumhuriyet olduğunu gösteriyordu.

   Cumhuriyetin ilânının önündeki en büyük engel saltanattı. 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla bu engel aşıldı.

   Millî Mücadele'nin zaferle sonuçlanmasında tarihî bir görev yapan birinci dönem TBMM üyeleri, yeni seçim kararı alarak dağıldı (l Nisan 1923). Yeni seçimlerin yapılmasından sonra TBMM ikinci dönem çalışmalarına başladı. Yeni kurulan meclis, Lozan Barış Antlaşması'nı onayladı. Böylece millî bağımsızlık tam olarak gerçekleşmiş oldu.

   23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldığı sırada yeni Türk devletinin adı henüz konulmamıştı. Hükümet, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti adını taşıyor, meclis başkanı hükümet başkanlığı da yapıyordu. Bu sistem içinde devlet başkanlığı boş görünüyordu. Şimdi, yürürlükte olan siyasî rejime uygun devlet şeklini bulmak zorunlu hâle gelmişti. Millî Mücadele Dönemi'ndeki, olağanüstü şartların bir ürünü olan meclis hükümeti sistemi de artık işlemez olmuştu. Bu sistemde, Bakanlar Kurulunun her üyesi için ayrı ayrı oylama yapılırdı. Bu durum ise hükümet kurulmasını zorlaştırıyordu.

   25 Ekim 1923'te hükümetin istifasıyla bir bunalım ortaya çıktı. Bu olay Mustafa Kemal Paşaya, cumhuriyeti ilân etmek için beklediği fırsatı verdi. 28 Ekim 1923 akşamına kadar hükümetin kurulamaması üzerine, Mustafa Kemal Paşa, Çankaya Köşkü'nde arkadaşlarına "Yarın cumhuriyeti ilân edeceğiz." diyerek fikrini açıkladı. O gece İsmet Paşa ile birlikte 1921 Anayasası'nın bazı maddelerini değiştiren kanun tasarısını hazırladı. "Türkiye Devleti'nin hükümet şekli cumhuriyettir." hükmünün yer aldığı tasarı üzerinde TBMM'de yapılan konuşmalardan sonra cumhuriyetin ilânı kabul edildi. "Yaşasın cumhuriyet!" sesleri arasında alkışlarla cumhuriyet ilân edildi (29 Ekim 1923).

   Bundan sonra cumhurbaşkanlığı seçimine geçildi. Yapılan gizli oylamada 158 milletvekilinin tamamının oyunu alan Gazi Mustafa Kemal Paşa, TBMM tarafından yeni Türk devletinin ilk cumhurbaşkanı seçildi. Bunun üzerine kürsüye gelen Mustafa Kemal, yaptığı konuşmasını "Türkiye Cumhuriyeti mesut, başarılı ve muzaffer olacaktır." sözü ile bitirdi. Böylece devletin adı ve rejimiyle ilgili tartışmalara son verildi. Devlet başkanlığı konusu çözüme kavuştu. Hükümetin kurulma şekli yeniden düzenlendi. Buna göre; cumhurbaşkanı başbakanı atayacak, başbakan da bakanlarını seçip cumhurbaşkanının onayına sunacaktı. Bu uygulamayla, meclis hükümeti sistemi yerine parlamenter rejime geçilmiş oldu. İlk hükümeti kurmakla İsmet Paşa görevlendirilmişti. Böylece Türk Milleti'nin tarihinde yeni bir devir açılıyordu.

   Türk milletinin yapısına en uygun idare şekli olan cumhuriyet rejimine sahip çıkmak ve onu yaşatmak, hepimizin başlıca vatandaşlık görevidir. 

http://www.meb.gov.tr/belirligunler/10kasim/inkilaplari/siyasi/cumhuriyet.htm)

Sarıkamış İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 36500 Sarıkamış/KARS - 0474 413 60 05

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.