İlçemiz Hakkında
TARİHÇE
Sarıkamış İlçesinin tarihi MÖ devirlere kadar uzanmaktadır. 11. Yüzyılda Sultan Alparslan tarafından Bizans hâkimiyetinden alınarak Selçuklu hâkimiyetine, 1534 Yılında da Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı hâkimiyetine giren ilçe bu dönemde Kars Eyaletine bağlı bir Liva idi. Sarıkamış 1828 ve 1855 yıllarında iki defa Rus işgaline uğrasa da 1829 Edirne ve 1856 Paris Antlaşmaları ile yeniden Osmanlı hâkimiyetine girer.
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonunda 40 yıl süre ile Rus işgali altında kalan Sarıkamış, 29 Eylül 1920'de Rus işgalinden kurtarılarak 3 Aralık 1920 tarihli Gümrü Antlaşması ile yeniden Türk hâkimiyetine girmiştir.
COĞRAFİ YAPI
Sarıkamış, ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan, doğusunda Selim ve Kağızman, batısında Şenkaya ve Horasan, güneyinde Horasan ve Eleşkirt, kuzeyinde ise Selim ve Şenkaya İlçe sınırları ile çevrili, deniz seviyesinden yüksekliği 2000-2200 m olan yüksek bir plato durumundadır.
En yüksek dağı 3138 m rakımlı Aladağ'dır. Aladağ'ı 2909 m rakımlı Süphan Dağı, 2849 m rakımlı Soğanlı Dağ, 2835 m rakımlı Balıklı Dağ, 2634 m rakımlı Çıplakdağ ve 2599 m rakımlı Kösedağ takip etmektedir. Başlıca akarsuları Aras nehri, Kars çayı, Zivin ve Keklik Dereleri'dir. Akarsuların akışlarının düzensizliği ve derin vadileri takip etmelerinden dolayı sulamada fazla kullanılamamaktadır.
İlçenin yüzölçümü 1732 km2 olup, 37 bin hektarlık alanı Sarıçam ormanları ile kaplıdır.
Karasal iklime sahip olan Sarıkamış'ta kışları çok soğuk ve sert, yazlar ise serin geçmektedir. Kış aylarının 7-8 ay devam ettiği ilçede en yağışlı ay Mayıs, en kurak ay ise Aralık'tır. Kar yağışı ortalama 1?2 m olmaktadır.
Milli Park:
Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı 2004 yılında Milli Park olarak kurulmuştur. Genel alanı 22.980 hektar olup, bunun % 26'sı (5.600 hektarlık alanı) tamamen ormanlık alandır.
Konumu: Kars ve Erzurum illeri sınırları arasında yer almaktadır. Ulaşım: Kars İli, Sarıkamış ilçesi karayolu ile Milli Parka ulaşılabilir.
İKLİM
Sarıkamış ilçesinde yazları serin, kışları sert ve soğuk bir iklim hâkimdir. Yaz ayları genellikle kurak, ilkbahar ve sonbahar aylarında ise bol yağış görülmektedir.
ULAŞIM
İlçe ulaşımı Erzurum Kars karayolu ve demiryolu üzerinde olması avantajı ile karayolundan ve demiryolundan sağlanmaktadır. Ayrıca Erzurum ve Kars hava limanlarından faydalanılarak havayolları ile de ulaşım kolaylıkla yapılabilmektedir. Köylere ise genellikle şose ve stabilize yollarla ulaşım sağlanmaktadır.
DOĞA
Sarıkamış Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan coğrafyada orman bakımından en zengin konuma sahiptir. Mevcut ağaç tipi sarıçam olup, bunun yanında az miktarda Huş ve Kavak bulunmaktadır. Orman yeşilinin yazın rengârenk çiçekler, kışın beyaz kristal karlarla birleşmesi görülmeye değer güzellikler arz etmektedir.
Sarıkamış İlçesi flora bakımından oldukça elverişlidir. Bu yüzden ilçemizde arıcılık faaliyetleri yaygın olarak yapılmaktadır.
İlçemizde kayıtlı olarak 6250 adet arılı kovan bulunmakta olup bunların 3850 tanesi ekim-kasım aylarında kışlama şartları için il dışına gitmekte ve mayıs-haziran aylarında tekrar geri gelmektedir. Yıllık ortalama 70 ton bal üretimi gerçekleşmektedir.
NÜFUS
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2023 verilerine göre Sarıkamış nüfusu 37 bin 348 iken, Kars ili toplam nüfusu ise 278 bin 335 kişiden oluşmakta. (Nüfus Bilgileri İçin TIKLAYIN)
İlçemize bünyesinde bir İlçe Belediyesi, 55 Köy muhtarlığı ve ilçe merkezinde 8 mahalle bulunmaktadır.
Ayrıca köylere bağlı 7 mezra ve 2 yayla yerleşimi vardır. İlçe merkezi ve köylerin çoğunluğunda yerleşim yapısı toplu olup, bazı köylerde mahalle ve mezra şeklinde yerleşim yapısı mevcuttur.